Güneş, alınan doza göre doktorumuz da olabilir düşmanımız da. Ebeveyn olarak en önemli görevlerimiz çocuklarımızı eğitmek ve korumak olduğuna göre, yaz aylarında güneşe karşı uyanık olmak da onları cilt kanserinden korumak açısından görevimiz.
Memorial Etiler Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Gökhan Mamur, yaz mevsimiyle birlikte çocukların oyun oynarken, yüzerken uzun saatler güneş altında kaldıklarına ve güneşin zararlı etkilerinden mutlaka korunmaları gerektiğine dikkat çekiyor.
Nasıl korunacağız?
Güneş yanıklarını ve cilt kanserinin oluşumunu engellemek için çocukları zararlı güneş ışınlarından korumak gerekmektedir. Yaşamın ilk yıllarında cilt çok ince olduğu ve 9-12 yaş grubu çocukları kontrol etmek zor olduğu için, özellikle bu dönemlerde güneş yanığı riski artmaktadır.
Güneş kremi çeşitli kimyasallar içeren, güneşin zararlı ışınlarının cilde nüfuz etmesini önleyen, cinsine göre farklı özellikler taşıyan kremdir:
SPF/Koruma faktörü: İkiden 50’ye, hatta daha yüksek rakamlara çıkabilir. Çocuklarda 20-30 faktör genelde yeterlidir. 30 ile 50 faktörler arasındaki koruyuculuk farkı yaklaşık yüzde üç oranındadır.
UVA/UVB: Işınların her ikisi de kansere neden olabilmektedir, dolayısıyla seçeceğiniz ürün her iki ışına karşı da koruyor olmalı.
Waterproof/water resistant (suya dayanıklı/suya dirençli): Suda 80 dakika kalındığında waterproof krem koruyucu etkisini devam ettirirken, water resistant özellikli kremin etkisi 40 dakika sürer. Waterproof daha güçlüdür.
30 dakikadan çok güneşte kalacak çocuğunuza, güneşe çıkmadan 20-30 dakika önce güneş kremi sürmelisiniz. 80 dakikada bir de kremi tazelemelisiniz.
Çocuklara güneş kremi uygularken
Son verilere göre çinko oksit içeren (içerikte “ZN oxide” diye geçer) güneş kremleri altı ay altındaki bebeklere uygulanabilmekte. Bu yaş grubundaki bebeklerin doğrudan güneş ışığına maruz kalmamaları, gölgede kalarak hafif giysi ve şapka ile korunmaları gerekmektedir.
Bazı güneş kremleri önemli düzeyde cilt alerjilerine neden olabilir. Birkaç yıl önce aldığınız kremi artık kullanmayın. Yeni aldığınız güneş kremini de tatile çıkmadan önce mutlaka deneyin. Tatilin ilk günü çocuğunuzun her yerine sürdükten sonra alerjik reaksiyonla karşılaşırsanız, bu hem sizin hem de çocuğunuzun keyfinin kaçmasına, tatilinizin zehir olmasına neden olacaktır. Dolayısıyla, yeni kreminizi güneşe çıkmadan bir gün önce çocuğunuzun kolundaki birkaç santimetrekarelik bir alana sürerek “yama testi” yapın, üstünü yara bandıyla kapatın. Ertesi gün güneş altında yara bandını çıkarın. Eğer 15 dakika içinde o bölgede kızarıklık, şişlik veya kaşıntı olmazsa, tekrar içeri girin, güneş kremini tüm vücuduna sürün ve 30 dakika sonra güneşe çıkın.
Diğer Koruyucular
Tişört gibi hafif pamuklu giysiler yaklaşık yedi faktörlük koruma sağlar (SPF 7), dolayısıyla kendi başına yeterli olmaz ama çok yardımcıdır.
Şapka özellikle kulakları ve yüzü korur. Doğrudan güneş ışınlarından korunmak için özellikle yaşamın ilk altı ayında şart.
10.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarı çıkmaktan kaçının. Güneş ışınlarının bulunduğunuz yere en dik, dolayısıyla en etkili yansıdığı bu saatlerde güneşe çıkmamak en doğrusudur. Havanın bulutlu olması sizi yanıltmasın çünkü güneşin zararlı ışınları bulutları rahatça delip geçer. Siz belki görmüyorsunuz ama emin olun güneş sizi görüyor.
5 GÜNEŞ HATASI
50 koruma faktörlü güneş yağı sürersem çocuğum yanmaz.
Yeteri kadar sürmez ya da tazelemezseniz çocuğunuz kreme veya yağa rağmen yanacaktır. Tavsiye edilen, en az 30 gram kremi bütün bedenine yaymaktır. Sprey yağlarda ise vücudun her yerinin iyice emmesine özen gösterilmelidir. Ayrıca her iki saatte bir, yüzdükten sonra ve çok terlediğinde yeniden sürülmelidir. Dermatologlar “suya dayanıklı” teriminin yanıltıcı olduğunu, bunun aslında o ürünün suda en fazla 80 dakika koruma sağladığı anlamına geldiğini belirtiyorlar. Bu süre içinde bir kısmı suyla akıp gidecek, havluyla kurulanırken silinecektir.
Bronzlaşmanın tehlikesi yoktur.
Sürekli bronz tenle dolaşan çocuğunuzun cilt kanserine yakalanma riski mevcuttur. Doktorlar “Çocukların güneş altında kalma süreleri uzadıkça yassı hücre ve bazal hücre deri kanserlerinin ortaya çıkma riskinin arttığı artık biliniyor. Nitekim renk değişimi cildin hasar gördüğü anlamına gelmektedir” diyorlar.
Çocuğum günün büyük bir bölümünü içeride geçirdiğine göre korkmama gerek yok.
Korkmanıza gerek var. Özellikle güneşli havalarda. Çünkü pencere camları sadece UVB ışınlarını engeller, UVA ışınları ise (cam kenarında oturuyorsa) çocuğunuzun cildine ulaşmaya devam eder. Eskiden sadece UVB ışınlarının tehlikeli olduğu sanılıyordu. Oysa artık UVA’ların da kansere neden olabildiğini biliyoruz. Arabayla uzun yola çıkmadan önce çocukların yüzüne, alnına, ellerine koruyucu güneş kremi sürmek gerekir. Evde oyun oynadığı yer veya okuldaki sırası cam kenarındaysa da kremlenmelidir.
Bebeğe güneş yağı sürülmez.
Bebeğinizi güneşten uzak tutmanız gerektiği muhakkak, fakat bazen güneşe maruz kalmasını engelleyemezsiniz. Pediyatristler bebeklere de az miktarda güneş yağının sürülebileceği görüşündeler. Ancak alerji ya da tahrişe neden olup olmayacağını anlamak için, her tarafına yaymadan önce “yama testi” yaparak bileğinin iç kısmına kullanılacağınız üründen çok az sürüp ertesi güne kadar bekleyin.
D vitamini eksikliği olmasın diye çocuğun bazen kremsiz güneşe çıkması gerekir.
Siz herhalde vücudumuzun bu önemli gıdayı üretebilmesine yardımcı olması için hepimizin güneş ışığına ne kadar ihtiyacımızın olduğuna dair haberleri gördünüz. Fakat uzmanlar bütün gün güneşin altında kalmadan da süt, vitamin katkılı meyve suyu gibi gıdalardan bu vitamini yeterince alabildiğimizi belirtiyorlar. Dışarıda oynayan sağlıklı ve hareketli çocuklar, yeterli D vitami üretimi için gereken miktardan çok daha fazla güneş ışığı alırlar. Araştırmalar düzenli olarak güneş kremi kullanan insanlarda D vitamini eksikliğinin görülmediğini ortaya koyuyor.
2 Temmuz 2012 Pazartesi
Bebeğinizi Güneşten Korumak için Dikkat Etmeniz Gerekenler
Gönderen KampanyaBul zaman: 11:50
Etiketler: bebekleri güneşten korumak için ne yapılmalı, çocuklara güneş kremi uygularken dikkat etmesi gerekenler, güneşten korunma yöntemleri
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder